Posts Tagged ‘žitarice’

Ječam

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Namirnice

barley-676551_960_720

Bez obzira na bezglutenski i low carb trend, mislim da smo malo zapostavili žitarice među kojima ima pravih nutritivnih šampiona. Danas ćemo pričati o ječmu, ukusnoj žitarici koju često koristimo u ishrano, ali koju bi svakako morali da koristimo češće. Kako kaže Aleksandar Medović, arheobotaničar i kustos Muzeja Vojvodine, ječam je jedna od prvih kultura koje u ljudi u praistoriji počeli da gaje.

O žitaricama

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Zdravlje na tanjiru

žita
Kada smo pričali o trendovima u ishrani koje nam diktiraju poznati, pomenula sam i jedan sve učestaliji-trend izbegavanja žitarica. Žitarice su nam se nekako ozbiljno zamerile, i odjednom su postale najveći neprijatelj našeg organizma, i izazivač mnogih bolesti. Tačno je da su neki zdravstveni problemi povezani sa žitaricama, ali ne svim i nikako ne moramo baš svi da ih izbegavamo. Kada malo bolje upoznate ovu grupu namirnica, sigurna sam da možete naći bar jednu koja će vam odgovarati.

Ovas i ovsene pahuljice

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Namirnice

ovas
                  Danas pričamo o mom najomiljenijem sastojku doručka, mnogih jela i poslastica, veličanstvenim žitaricama koje su zaista veoma zdrave, ovsenim pahuljicama. Avena sativa, ovas, je otporna žitarica koja uspeva i u uslovima u kojima druge žitarice ne mogu. Ovas je bogat hranljivim materijama koje se dobro iskorišćavaju, pa činija ukusne ovsene kaše može zaista biti veoma ukusan i hranljiv obrok.