Posts Tagged ‘ugljeni hidrati’

Glikogen i zadržavanje tečnosti

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Zdravlje na tanjiru

weighing-818694_1280

Primetili ste već, a možda i niste, da nakon vikenda ili možda nekih praznika, vaga pokazuje koji kilogram više, čak i ako nište jeli više hrane nego obično, već samo par malih ispada i par užina više nego inače, ili ste samo preskočili trening. To se svima dešava, tako da se ne opterećujte previše ako vas je vaga u ponedeljak ujutru razočarala. Zašto da se ne opterećujete?

Ječam

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Namirnice

barley-676551_960_720

Bez obzira na bezglutenski i low carb trend, mislim da smo malo zapostavili žitarice među kojima ima pravih nutritivnih šampiona. Danas ćemo pričati o ječmu, ukusnoj žitarici koju često koristimo u ishrano, ali koju bi svakako morali da koristimo češće. Kako kaže Aleksandar Medović, arheobotaničar i kustos Muzeja Vojvodine, ječam je jedna od prvih kultura koje u ljudi u praistoriji počeli da gaje.

Ciklus, trening i ishrana

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Zdravlje na tanjiru

period700_0

Tokom samo jednog meseca, doživljavamo neverovatne promede raspoloženja, kondicije, menjaju nam se obimi, apetit, i sve te promene nije lako razumeti i kontrolisati.  Neke žene to podnose bolje, nekima je prilično teško, ali da, zahvaljujući menstrualnom ciklusu, sve doživljavamo velike promene u organizmu.