Posts Tagged ‘minerali’

Paškanat

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Namirnice

parsnip-20320_1280

Supa bez celera nije supa, ali i paškanat je veoma važan za aromu i hranljivu vrednost mnogih jela. Paškanat ima  sladunjav ukus, specifičnu intenzivnu aromu i veoma je sličan ostalim pripadnicima porodice Apiaceae u koju spadaju i šargarepa, peršun i celer.

Mušmule

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Namirnice

medlar-193641_960_720

“Idi u peršun” i “Jedi mušmule” su psovke koje je moja baka, pokušavajući da ipak bude pristojna, koristila kada je neko ili nešto iznervira. Jeste malo pristojnije, ali je svakako velika nepravda prema ovim zdravim i ukusnim namirnicama. O peršunu ćemo govoriti neki drugi put, a danas ćemo jesti mušmule. Mušmule imaju specifičan i lep ukus, pomalo podsećaju na kašu od jabuke, i veoma su korisne, pa ne vidim zašto “Jedi mušmule” može biti uvreda.

Pravilno i hranljivo, podsetnik

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Zdravlje na tanjiru

salad-374173_1280
Pričali smo o primerima obrade namirnica koji povećavaju njihovo pozitivno dejstvo, i nadam se da ste zaista naučili nešto novo i korisno, kao i da ste počeli neke namirnice malo drugačije da obrađujete. Danas bih da skrenem pažnju na neka opšta pravila koja vam mogu pomoći da poboljšate svoju ishranu, i unosite što više vitamina, minerala i fitohemikalija.