Posts Tagged ‘mahunarke’

Grašak

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Namirnice

vegetables-852983_960_720

Pričali smo o biljnim proteinima, pominjali mnoge odlične izvore proteina, ali smo nekako izostavili grašak. Grašak je još jedna mahunarka koja se često i rado koristi u ishrani, a potiče iz severozapadne Indije. Danas se ova mahunarka gaji u gotovo čitavom svetu i koristi u prehrambenoj industriji.

Biljni proteini

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Zdravlje na tanjiru

legumes-665788_1280

Post je odavno počeo iz razgovora sa onima koji ga se pridržavaju, zaključila sam da mnogi ljudi koji poste ne unose dovoljn proteina. O istani tokom posta smo već govorili, ali zaista moram da vas podsetim da i tokom posta, ili ukoliko ste vegetarijanac, možete lako da unesete dovoljno proteina. 

Kikiriki

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Namirnice

kikiriki1
Meni, a sigurna sam i većini ljudi, omiljena grickalica i obavezno posluženje je kikiriki. Ubrajamo ga u koštunjavo voće, ali je zapravo još jedna korisna i neobična leguminoza (mahunarka). Potiče sa teritorije Južne Amerike gde bio veoma važan u životu i ishrani Asteka, a kasnije su ga po svetu rašilrili španski i portugalski osvajači i istraživači. U 19. veku je zamenio i mnoge useve pamuka u SAD, a napravljena je i prva hranljiva pasta koja je davana određenim pacijentima kao deo terapije.