Posts Tagged ‘likopen’

Biber

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Namirnice

pepper-73777_1280

Kad smo već pokrenuli priču o začinima, i to onim koji su za nas zdravi, ne možemo a da ne pomenemo biber, dodatak gotovo svakom jelu, nekim pićima, a i nekim poslasticama (čokolada sa biberom je divna). Biber se koristi od davnina, i potiče iz tropskih šuma Indije.

Čorba od paradajza

Written by Nutricionista. Posted in Uncategorized

corba-od-paradajza2

Ove nedelje smo pričali o paradajzu i likopenu, pa je logično da ćemo ovog petka spremati divnu čorbu od paradajza punu likopena. Ova čorba se najčešće priprema sa pirinčem ili makaronima, ali meni je mnogo lepša sa hrskavim krutonima. Ako želite da sebi pripremite pravu low carb čorbu od paradajza, onda nikako ne koristite industrijske soseve od paradajza i izbegnite krutone, ili ih napravite od topljenog sira.

Pravilno i hranljivo

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Zdravlje na tanjiru

salad-374173_1280
        U ishrani mnogih ljudi u današnje vreme nedostaju hranljive i zaštitne materije. Uzrok je često, na žalost, nedostatak hrane, ali time se ovde nećemo baviti. Velika je šteta što upravo u zemljama gde hrane nikako ne nedostaje, ljudi biraju namirnice tako da njihovi obroci nisu dovoljno hranljivi. Bez obzira što je sve više industrijski prerađene hrane fortifikovano, ona ne treba da nam bude osnovni izvor hranljivih materija. Takođe, i u slučajevima kada se ljudi pretežno hrane zdravijim namirnicima, koriste više voća i povrća, pa još i domaćeg, postoji mogućnost da neće uneti dovoljno vitamina, minerala, antioksidanasa, jer namirnice pripremaju ili jedu na pogrešan način. Da bismo neke dobre izvore vitamina i minerala maksimalno iskoristili, moramo malo da promenimo način obrade i serviranja.