Posts Tagged ‘citrusi’

Pomorandže

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Namirnice

orange-15047_960_720

 

Trenutno sam u citrusnoj fazi, i ne mogu da zamislim dan bez bar jedne voćke iz ove grupe, ili bar divnog sveže ceđenog soka. Zbog toga vas danas podsećam na sočnu pomorandžu, bogatu vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima.

Ukusno i zdravo

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Zdravlje na tanjiru

food should taste good
Jedan od razloga zbog kojih je odricanje od hrane nešto što nam najteže pada, je to što hrana ne zadovoljava samo naše energetske i nutritivne potrebe, već je i veliko zadovoljstvo. Osim uživanja u ukusu hrane, uživamo i malim ritualima koji prate obrok, i sa zadovoljstvom ih ponavljamo više puta u toku dana. Miris i ukus hrane su takođe i važni signali zahvaljujući kojima se organizam priprema za varenje hrane (lučenje pljuvačke i digestivnih sokova) i bez kojih organizam definitivno ne bi bio spreman za varenje hrane i iskorišćavanje hranljivih sastojaka. Zahvaljujući mirisu i ukusu, možemo proceniti da li su namirnice koje jedemo sveže, ili su možda opasnost za naše zdravlje. Ono što nam je ipak možda najvažnije je to što nam apetit najviše zavisi upravo od ukusa i mirisa.

Grejpfrut

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Namirnice

IMG_3275
Grejpfrut  je osvežavajuća i ukusna voćka koja nam je uvek dostupna, a zahvaljujući svom hranljivom sastavu, smatra se da je jedan od dobrih saveznika za očuvanje zdravlja u zimskom periodu. Zbog specifičnog ukusa, ljudi ga ili obožavaju ili izbegavaju, ali obzirom da je veoma koristan, mislim da bi svi kojima je dozvoljen morali da se potrude da ga povremeno imaju na jelovniku.