Zabranjeno za bebe

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Naših 5 minuta za decu

baby-84686_960_720

Hodalice, sedišta, ležaljke, nosiljke, flašice, cucle, … oko svega postoji ZA i PROTIV, nesuglasice i dileme, i nekad nam se čini da nas neke preporuke samo još više zbunjuju. Sećate se, pominjala sam i nesuglasice oko uvođenja čvrste hrane, davanja tečnosti, redosleda namirnica, ali postoje stvari oko kojih se svi slažu-šta je to što NE SMEMO davati bebama tokom uvođenja čvrste hrane, ili do navršenog prvog rođendana. Oko uvođenja čvrste hrane i redosleda namirnica ćete se verovatno posavetovati sa pedijatrom, a ja bih samo da vas podsetim na to šta bebi ne treba da date.

Jedi to povrće!

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Naših 5 minuta za decu, Uncategorized

Mali izbirljivci 2

06JPCRITIC1-popup

Pričali smo o malim izbirljivcima, i svi mi koji gajimo izbirljivu decu znamo da je lakše istovariti tonu uglja nego naterati dete da jede nešto što “ne voli”. Retko se dešava da dete bez problema i prigovora jede sve što se stavi pred njega. Sigurna sam da je to sjajan osećaj, ali  mnogo je više onih drugih slučajeva, kada hrana mora bude odgovarajuće boje, konzistencije ili na “onom” tanjiru.

Mali izbirljivci

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Naših 5 minuta za decu, Zdravlje na tanjiru

Young girl refusing to eat

Ako imate izbirljivog predškolca, i ne znate kako da mu obogatite jelovnik, slobodno mi se izjadajte jer mučimo istu muku. Ja sam imala malo više “sreće” jer me je sin od samog starta naterao da smišljam razne načine da mu uvalim hranu, tako da se hrani prilično raznovrsno, bar kada su kuvani obroci u pitanju (danas ruča bamiju, piletinu i šargarepu). Za sve vas kojima je preko glave da svakog dana spremate krompiriće i rezance sa sirom, danas pričamo o problemima koji vas muče.