Novogodišnja dijeta

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Zdravlje na tanjiru

faddiet2
Ako ste očekivali tekst o tome kako za 7 dana ući u omiljenu usku haljinu, skinuti najmanje tri kilograma i imati uži struk, prevarili ste se. Ovih dana sam više puta naišla na tekstove sa upravo takvim savetima, kako da u poslednjem trenutku doterate liniju, pa bih samo da vas upozorim da ne mučite svoj organizam i da se za 7 ili 5 dana nećete rešiti masnog tkiva.

Više puta smo pričali, masnom tkivu je trebalo dosta vremena i hrane da se nagomila, pa vam isto tako treba malo više vremena i truda da ga se rešite. Da je moguće skinuti par kilograma masnog tkiva za par dana, znate već, gojaznih bi bilo mnogo manje. Istina je, haljina će vas možda manje stezati u struku, ali samo zato što ste ispraznili digestivni trakt.

71a8b2ffe0b594a5c1b3c28090384fd7

Šta se u slučaju “brzih” dijeta najčešće dešava? Pre svega, opteretite sebe time što počinjete rigoroznu dijetu, i onda jedva čekate da se završi da bi navalili na tortu, rusku salatu, pitu i slične praznične đakonije. Ovo nikako nije dobro, jer ne samo da ništa o pravilnoj ishrani niste naučili, već ste gladovali i prvom prilikom se vratili starim navikama. O šteti koju nanosite svom organizmu neću ni da pričam, povremeno gladovanje bez promene navika,  može samo da zakomplikuje problem i ugrozi vaše zdravlje.

Not-Losing-Weight1

Obzirom da ste zakasnili za savršenu novogodišnju figuru, potrudite se da ne izazovete stomačne probleme izgladnjivanjem koje će pratiti praznično prejedanje, već se ponašajte kao i inače uz malu razliku – ne morate pojesti baš sve što ste spremali za praznike, i donesite “novogodišnju odluku” o promenama koje morate napraviti. Kad prođu praznici, i poslednje parče torte podelite sa nekim, uzmite papir i olovku i isplanirajte kako ćete postepeno promeniti navike, biti fizički aktivniji, i uspeti da na zdrav način dođete do željene figure. Naučite sve o insulinskoj rezistenciji, leptinu, proteinima, glikemijskom indeksu, pretražite recepte, i ove godine budite zadovoljni sobom.

iStock_000015231569XSmall Healthy New Year

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment