Musaka od tikvica

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Naš meni

Moussaka+zucchini

Jedno od mojih omiljenih jela je musaka. Ne samo da je ukusna i svi je rado jedu, već se i lako sprema, što je domaćici najvažnije. 
Većina je uglavnom pravi od krompira, ali se ona može praviti bukvalno od bilo kog povrća, i to je još jedan razlog zašto je volim.

Možete praviti musaku od tikvica, karfiola, brokolija, patlidžana, šampinjona, pečene paprike, zelja, kupusa…

Potrebno za dve osobe:
  • 500g tikvica
  • 300g mlevenog junećeg mesa
  • manja glavica luka
  • jedno jaje
  • 250ml paradajz soka
  • malo ulja-so, biber, bosiljak ili mirođija, malo belog luka 


Priprema: 

Na malo ulja, najbolje kokosovog, propržiti sitno iseckan crni luk. Dodati mleveno meso, propržiti pa dodati začine. Kada se smesa prohladi, u smesu umešati jedno jaje. Dok čekate da se smesa prohladi, očistiti tikvice i iseći na tanke šnite. Tikvice se mogu izgrilovat, ili prosto posoliti i ostaviti da malo odstoje, pa ih ocediti od suvišne tečnosti. U vatrostalni sud ređati red tikvica, pa red smese od mesa, tako da na vrhu budu tikvice. Na kraju preliti paradajza sokom, i zapeći u rerni. Ja više volim sa paradajz sokom, mada možete ih prelivati i umućenim jajetom i mlekom ako s
te tako navikli. Ukusna je i topla i hladna, pa eto ideje, kako da uživate u laganom i ukusnom letnjem obroku koji možete poneti i na posao.

 

Tags: , ,

Trackback from your site.

Leave a comment