Mali izbirljivci

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Naših 5 minuta za decu, Zdravlje na tanjiru

Young girl refusing to eat

Ako imate izbirljivog predškolca, i ne znate kako da mu obogatite jelovnik, slobodno mi se izjadajte jer mučimo istu muku. Ja sam imala malo više “sreće” jer me je sin od samog starta naterao da smišljam razne načine da mu uvalim hranu, tako da se hrani prilično raznovrsno, bar kada su kuvani obroci u pitanju (danas ruča bamiju, piletinu i šargarepu). Za sve vas kojima je preko glave da svakog dana spremate krompiriće i rezance sa sirom, danas pričamo o problemima koji vas muče.

Borba

U nekim slučajevima, izbirljivost počinje oko druge godine, obično kada deca počnu da testiraju naše strpljenje i granice do kojih mogu da idu. Mame često odustanu od neke namirnice kada jednom ili dva puta čuju “Ne.” za neku namirnicu, i to je velika greška. Ako neka namirnica nije naišla na odobravanje našeg deteta jednom ili dva puta, moramo pokušati ponovo i ne smemo odustati. Dobar trik je i serviranje nove ili ranije odbijene namirnice uz neku koju vole da jedu (moj omuljeni trik). Dakle, pustite ih da biraju šta će obući, ali ne i šta će jesti.

Poteškoće

Neka deca imaju određene poteškoće u savladavanju obroka pa mnogi predškolci radije jedu kašaste obroke sa ujednačenom teksturom, baš kao kada su bili bebe. Mnoga deca se čak i gade na obroke sa krupnijim komadima hrane, pa u ovom slučaju morate biti prilično strpljivi i uporni. Razgovarajte sa njim o tome koliko je važno da zubići rade i naučite ih da broje koliko su puta žvakali zalogaj. Ako brojite sa njima, biće im zabavnije a možda i brže nauče brojeve.

Sitichild-798740_1280

Ako ste isplanirali da ručak bude u 15h a vaš predškolac ne želi da jede, možda prosto nije gladan. Nama je teško da poverujemo u to, ali ne bi bilo loše da se preslišamo, da li je naše dete neko vreme pre ručka popilo previše soka i grickalica. Potrudite se da imate dobar razmak između obroka i neka se rehidriraju vodom.

Ružno iskustvo

Ako imate običaj da tokom obroka za stolom raspravljate o nekim porodičinim problemima i ulazite u žučne rasprave, moguće je da vaše dete želi da što pre pobegne od stola jer želi da izbegne neprijatne situacije. Neka vreme obroka bude prijatno za celu porodicu, pa će tako i za vaše mališane biti uživanje da sa svojim roditeljima probaju nešto što do sada nisu.

Televizija

Odrasli se lako prejedu ako gledaju televiziju tokom obroka, ali predškolci malo drugačije reaguju. Gledajući omiljene crtaće dok jedu, nisu skoncentrisani na obrok, predugo drže zalogaje u ustima, i umesto 10 zalogaja, jedva pojedu jedva 2. Potrudite se da izbegnete puštanje crtanih filmova tokom obroka, i videćete da će sve biti mnogo drugačije i lakše.

Budite primer

Ako već insistirate na tome da vaše dete pojede obrok sa brokolijem ili bamijom, pridružite im se i zajedno jedite isti obrok.

I još par saveta:

-servirajte obroke na zanimljiv način, crtajte hranom po tanjiru,

-približite im određene namirnice kroz omiljene crtane junake (Maša jede roze kašu, pa im recite da je kaša od cvekle),

-uključite ih u pripremu obroka i serviranje obroka,eating-796490_1280

-povedite ih u kupovinu i razgovarajte o tome šta bi mogli da pripremate sledećeg dana…

Ima još mnogo trikova koje možete primeniti, i kada se setim još nekog , rado ću ih podeliti sa vama, a vas molim da mi pošaljete neki od vaših trikova koji bi nam bili od koristi.

 

Tags: , ,

Trackback from your site.

Comments (3)

 • Ivana

  |

  Wow, super, hvala na siskustvu I podijeljenom iskustvu

  Reply

  • Jasmina

   |

   Nema na čemu 🙂

   Reply

Leave a comment