Ishrana odojčeta i mališana, prvi deo

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Naših 5 minuta za decu, Zdravlje na tanjiru

3484274902_194dfa245d_z
O uvođenju čvrste hrane u ishrani odojčeta sam učila davno, i nisam mnogo obraćala pažnju na to da li se te preporuke zaista primenjuju, kako se menjaju i da li su svuda iste. Kada je došlo vreme da svom detetu uvedem čvrstu hranu, nešto ranije nego što se preporučuje, iz zdravstvenih razloga, naišla sam na potpuno različite preporuke koje su davali razni pedijatri. Takođe, u razgovoru sa mnogo mama, shvatila sam da se mišljenja lekara zaista prilično razlikuju i da su saveti koje daju šturi pa su mame uglavnom zbunjene, i većina se vodi savetima svojih roditelja. Kasnije sam, prisustvujući regionalnom Simpozijumu pedijatrijske gastroenterologije i nutricije, čula jednu rečenicu sa kojom se potpuno slažem “Na žalost, preporuke za uvođenje čvrste hrane se kod nas uglavnom baziraju na narodnom predanju”. Smešno, ali istinito. Recimo, u porodilištu sam čula od cimerke da ona ribu neće davati detetu pre prvog rođendana, jer joj dete neće progovoriti. Uvođenje ribe se zaista odlagalo do prvog rođendana, ali ne zbog toga što dete neće progovoriti, već zbog moguće alergijske reakcije.

Koristim priliku da vam prenesem informacije koje sam skupila upravo na tom simpozijumu, a uglavnom se poklapaju sa onim što su me moje profesorke naučile.

 

Prvih šest meseci

Oko jedne stvari se svi slažu, humano mleko zdravih majki je za bebu u ovom periodu, najbolja i najpotpunija hrana. O značaju dojenja neću pričati, jer smo tu priču, nadam se dobro naučili. Neslaganja postoje oko toga kada se može početi sa čvrstom hranom. U  vreme kada sam ja o ovome učila, preporuke su govorile da već od četvrtog meseca beba može da počne da se upoznaje sa čvrstom hranom. Kasnije, kada sam i sama krenula sa uvođenjem čvrste hrane, naišla sam na prelepljene teglice gotovih kaša na kojima stoji upozorenje zbog čvrstog stava SZO-do navršenih 6 meseci, isključivo dojiti bebu. Takođe, neslaganja postoje i oko pojenja deteta. Negde ćete čudi da bebu koja sisa nije potrebno pojiti vodom, a neko će vam opet naglasiti da ne zaboravite bebi da ponudite i vodu. Ako mene pitate, ja mislim da bebu treba pojiti bez obzira što sisa, a hranu možete početi da uvodite i pre navršenih 6 meseci, ako mislite da je beba spremna. Srećom, nove preporuke se poklapaju sa mojim mišljenjem, pa je tako sada dozvoljeno početi sa uvođenjem čvrste hrane od četvrtog meseca, ali se i dalje smatra da je za bebu najbolje da do navršenih 6 meseci isključivo sisa.

Ako dobro posmatramo odojče između njegovog četvrtog i šestog meseca, možemo primetiti i da nam ono samo pokazuje da je spremno za postepeno dodavanje guste hrane. Naravano, svaka beba je drugačija, pa ako je neka beba spremna za kašice od navršena 4 meseca, ne znači da će i neka druga moći da savlada gušći obrok. U svakom slučaju, ako je odojče posle mlečnog obroka vrlo brzo gladno, ako su manje pauze između obroka, ako dete plače kad vidi ukućane kako jedu i ima pojačanu salivaciju kada vidi hranu, znači da vašu bebu zanima šta vi jedete, i da je spremna da isproba nove ukuse. Naravno, beba ne može jesti isto što i ostali ukućani, i uvođenje čvrste hrane u ishranu odojčeta mora biti postepeno i oprezno.

Ovde moram da naglasim da postoje posebna zdravstvena stanja kada se uvođenjem čvrste hrane može i mora početi ranije, i takvi se slučajevi posebno tretiraju. Tada ne samo da se odstupa od uobičajenih preporuka o vremenu uvođenja čvrste hrane, već i od uobičajenog redosleda uvođenja namirnica. Upravo tako nešto se i meni desilo, pa sam zbog gastreoezofagealnog refluksa (GER),  mom sinu morala da uvedem čvrstu hranu nešto pre navršena četiri meseca, i po potpuno drugačijem redosledu. Molim mame dece sa GER-om da mi se jave ako im treba pomoć, pošto vrlo dobro znam da ni malo nije lako izboriti se sa ovim problemom.

 

Da počnemo

Pošto ste odlučili sa svoju bebu upoznate sa novim jelima , izaberite deo dana u kojem ste i beba i vi opušteniji. Takođe, važno je prve namirnice isprobavati u prvom delu dana, jer ukoliko bi došlo do pojave alergijske reakcije ili intolerancije na isprobanu namirnicu, svakako je bolje da se to ne desi u večernjim satima. Na početku, bebi se nudi mala količina hrane, pa se ta količina iz dana u dan postepeno povećava. Svaka nova namirnica se uvodi 3-5 dana, i za to vreme se prati da li se možda javljaju kožne manifestacije ili eventualno neke promena u stolici. Ako nikakvih reakcija nema, smatra se da se isprobana namirnica može koristiti u bebinom jelovniku, i prelazi se na isprobavanje sledeće namirnice. U ovom periodu je majčino mleko i dalje najvažnija bebina hrana, pa se nakon ponuđene nove namirnice beba i dalje doji, jer su količine čvrste hrane još uvek male.

Dolazimo do sledećeg problema-koje se namirnice prve uvode. Ovde zaista ima mnogo neslaganja. Od mnogih sam čula da im je savetovano da počnu sa voćem, i da prva namirnica bude jabuka, većina lekara insistira da se počinje od žitarica, i to pirinča, a česte su preporuke prema kojima se počinje od povrća. Nove preporuke kažu da je prva bebina hrana pirinač, a da se ostale namirnice po određenom redosledu uvode kasnije. I tu opet postoji neslaganje oko toga da li se posle pirinča uvodi povrće ili voće. Preporučuje se da bebu prvo upoznate sa ukusom povrća, zbog neutralnijeg ukusa, jer bi, ako se beba prvo upozna sa slatkim ukusom voća, kasnije mogla da odbije povrće. Oko jednog će se svi složiti, prvi bebini obroci moraju biti tečno kašasti, bez gromuljica i krupnijih komadića hrane.

O redosledu i rasporedu namirnica ćemo govoriti sledeće nedelje.

 

Konzistencija hrane za različitu starost i stepen razvoja

Starost (u mesecima) Refleks/spretnost Konzistencija hrane
0-6 -sisanje i gutanje -tečna
4-7 -pojavljivanje ranijeg žvakanja

-povećana snaga sisanja

-pomeranje refleksa gušenja sa sredine ka poslednjoj trećini jezika

-tečna

-pasirane namirnice

7-12 -beba usnama isprazni kašiku

-ujedanje i žvakanje

-sporedni pokreti jezika

-pomeranje hrane ka zubima

-pasirane namirnice

-sitno naseckane namirnice

-postepeni prelaz na 5 obroka

12-24 -kružni pokreti kod žvakanja

-stabilnost vilice

-postepeni prelaz na porodičnu ishranu

(Izvor- Standardne preporuke za Evropsku uniju; prevod: B. Bratanić 2008)

Tags: , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (3)

 • mm

  |

  Kojim pirinčom hraniti bebu, ako znamo da je smeđi pun fitinske kiseline koja se ni natapanjem ne može svesti na neškodljivu meru, a da beli pirinač sačinjen od praznih kalorija?

  Reply

  • Jasmina

   |

   Ne bih se složila da je beli pirinač sačinjen od praznih kalorija. U 100g sirovog pirinča ima 0.6g masti, 6,7 g belančevina i 79,5 g ugljenih hidrata. Izvor je pantotenska kiseline, tiamina, mangana, selena, niacina, fosfora i cinka. Lako se vari, retko izaziva alergije, i što je najvažnije za stomačiće koji se tek navikavaju na čvrstu hranu, ima malo vlakana. Prva bebina hrana svakako treba da bude beli pirinač. Kada se navikne na čvrstu hranu, i kada uvedemo sve grupe namirnica, u bebinu ishranu se mogu uvesti i namirnice bogate vlaknima, ali oprezno, i uz pravilnu tehničku i termičku obradu.

   Reply

 • Bundeva » Pitajte nutricionistu

  |

  […] sokovi… stvarno ima mnogo recepata ako možda nemate ideju kako ćete je servirati. U ishrani odojčadi se koristi i bundeva i muskatna tikva, i to na samom početku uvođenja čvrste hrane. Meni je […]

  Reply

Leave a comment