Glikogen i zadržavanje tečnosti

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Zdravlje na tanjiru

weighing-818694_1280

Primetili ste već, a možda i niste, da nakon vikenda ili možda nekih praznika, vaga pokazuje koji kilogram više, čak i ako nište jeli više hrane nego obično, već samo par malih ispada i par užina više nego inače, ili ste samo preskočili trening. To se svima dešava, tako da se ne opterećujte previše ako vas je vaga u ponedeljak ujutru razočarala. Zašto da se ne opterećujete? Zato što ta dva kilograma nisu masno tkivo! Mnogo nam hrane treba da bi nagomilali tih par kilograma i odgovor je negde drugde-glikogen i tečnost. Naši mišići, između ostalog, sadrže i oko 70-80%  vode koja je vezana za glikogen (1g glikogena vezuje 3g vode). Za one koji ne znaju, glikogen je ugljeni hidrat koji naš organizam skladišti u mišićima i jetri. Sve ugljene hidrate koje unosimo, možemo pretvoriti u glikogen i skladištiti kako bi ih kasnije koristili kao izvor energije za trening ili bilo koju fizičku aktivnost.

Sad da objasnimo ono što mnoge muči-ukoliko unosimo manje ugljenih hidrata, što većina i radi, čak i kada nisu na low carb režimu, naš organizam, a naročito mišići, zadržavaće manje tečnosti, pa ćemo imati lažnu sliku o brzom i naglom gubitku kilograma. Upravo iz ovog razloga se smatra da su low carb dijete najefikasnije. Ukoliko napravite pauzu u takvom režimu i povećate unos ugljenih hidrata (što se obično i dešava vikendom ili tokom praznika), naš organizam će dopuniti glikogenske rezerve, a samim tim i vezati vodu i pomeriti kazaljku na vagi.

Ono što hoću da kažem, a već sam vam delimično i rekla u tekstu “Kad vas vaga slaže”, je da ne dozvolite da vas malo i povremeno odstupanje koja vaga pokaže, izbaci iz koloseka. Naravno, potrudite se da se niz slatkih ispada ne produži, jer ako se “praznik” produži na 2 nedelje, i više, počećete da gomilate masne naslage. Ako vas ove oscilacije baš mnogo nerviraju, onda za vas imam i par saveta:

-smanjite unos soli i natrijuma

-povećajte unos kalijuma zeleno lisnato povrće, koštunjavo voće i semenke…)

-povećajte unos vlakana i potrudite se da ih redovno imate u ishrani

-vodite računa o unosu ugljenih hidrata, i budite oprezni sa “kruženjem” ugljenih hidrata.

Tags: , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment