Biljna Vlakna

Written by Nutricionista. Posted in Zdravlje na tanjiru

diet_rich

U potrazi za savetima kako da se zdravije hranite, sigurno ćete naići na savet da unosite dovoljno biljnih vlakana. Bez obzira na to šta vas je nateralo da potražite ove savete, savet za povećanje unosa vlakana se može primeniti u svakom tipu ishrane, i veoma je važno primeniti ga.

Dugo se smatralo da su biljna vlakna neaktivan sastojak namirnica biljnog porekla, koji nesvaren prolazi kroz digestivni trakt, i izbacuje se iz organizma. Vremenom je ovaj stav revidiran, i termin “vlakna” obuhvata složene ugljene hidrate i prirodne polimere. Daleko od toga da su biljna vlakna neaktivna, ona zapravo na naš organizma imaju različita dejstva koja su izuzetno korisna.

Postoje dve vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva.

Rastvorljiva biljna vlakna se razlažu tokom prolaska kroz digestivni trakt, i pretvaraju se u gel koji vezuje sa sebe određene supstance, i tako ih izbacuju iz organizma. Na ovaj način se reguliše nivo šećera i holesterola u krvi, i smanjuje rizik od nastanka dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Rastvorljiva vlakna možemo naći u ovsu, raži, mahunarkama, voću i povrću, naročito zelenom lisnatom.

Nerastvorljiva vlakna u digestivnom traktu upijaju vodu, bubre, uvećavaju svoju zapreminu i zapreminu crevnog sadržaja, pa tako povoljno utiču na pokrete creva i bržu eliminaciju crevnog sadržaja. Nerastvorljivih vlakana ima u žitaricama i proizvodima od punog zrna žita, voću, povrću i semenkama. Većina namirnica biljnog porekla, sadrži obe vrste vlakana.

 

Važno je istaći izuzetno povoljan uticaj rastvorljivih biljnih vlakana na regulaciju nivoa šećera u krvi. Ova vlakna pre svega odlažu pražnjenje želudca, pa se na taj način usporava ulazak glukoze u krvotok, i povećanje glikemije nakon uzimanja obroka. Osim toga, kao što sam već pomenula, gel koji nastaje rastvaranjem ovih vlakana, dobar deo unete glukoze eliminiše iz organizma, pa je to još jedan način za regulisanje nivoa šećera u krvi. Na ovaj način, smanjuje se potreba za insulinom nakon unetog obroka, pa je ishrana bogata vlaknima ne samo dobra za prevenciju dijabetesa, već dobar način za smanjenje potrebne doze insulina kod onih koji su već oboleli.

 

Pošto je zaista važno uneti preporučenu količinu vlakana tokom dana (25-35g dnevno, a za dijabetičare 25-50g dnevno), koristim priliku da vas podsetim zašto su vlakna dobra za vas, i kako da ih unesete.

 

Koristi:

 • regulišu nivo šećera u krvi
 • povoljno utiču na krvni pritisak
 • povećavaju sitost
 • dobar su saveznih u regulaciji telesne mase
 • ubrzavaju peristaltiku creva

Kako uneti dovoljno vlakana:

 • jedite voće i povrće sa korom i semenkama
 • kupujte proizvode od celog zrna žita
 • koristite brašno od celog zrna žita za pripremu obroka
 • koristite mahunarke više puta u toku nedelje
 • dodajte semenke, naročito mleveno seme lana, vašim obrocima
 • dodajte koštunjavo voće salatama

Tags: , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (5)

Leave a comment