Biber

Written by Nutricionista. Posted in Blog, Namirnice

pepper-73777_1280

Kad smo već pokrenuli priču o začinima, i to onim koji su za nas zdravi, ne možemo a da ne pomenemo biber, dodatak gotovo svakom jelu, nekim pićima, a i nekim poslasticama (čokolada sa biberom je divna). Biber se koristi od davnina, i potiče iz tropskih šuma Indije. Biljka Piper nigrum pripada porodici Piperaceae, rodu piper, i proizvodi male bobice u čijoj se sredini nalazi seme. Biber raznih boja koji viđamo na tržištu ne potiče od različitih biljaka, već se radi o plodovima iste biljke, ubranim u različitom periodu i podvrgnutim različitim tehnološkim procesima proizvodnje. Crni biber se najčešće koristi kao začin i ima intenzivnu aromu i ljutinu koja potuče od piperina. Kada se biber melje i duže čuva mleven, piperin može da ispari i biber može izgubiti svoju specifičnu aromu i ljutinu pa je bolje korisiti biber u zrnu i mleti ga neposrednu pred upotrebu.

  • Biber sadrži značajnu količinu hemijskih supstanci koje mogu pomoći u terapiji i prevenciji nekih bolesti. Od davnina se smatra da ima antiinflamatorna i karminativna svojstva, a koristio se kao lek i kao začin.
  • Već sam pomenula piperin, alkaloid koji biberu daje aromu i ljutinu. Biber sadrži i druge aromatične supstance, i to sabinen, pinen, limonen, mercen. Sve ove supstance mogu uticati na pokretljivost creva kao i na lučenje enzima i sluzi u gastrointestinalnom traktu. Neki, a naročito piperin, mogu poboljšati resorpciju selena, vitamina B kompleksa, karotena.
  • Crni biber sadrži i značajnu količinu minerala, i to kalijuma, kalcijuma, cinka, mangana, gvožđa i magnezijuma. Kako se u ishrani koristi mala količina ovog začina, da bi njegovo korišćenje doprinelo dnevnom unosu ovih minerala, poželjno je da se koristi svakodnevno kao dodatak mnogim jelima.pepper-175570_1280
  • Dobar je izvor i vitamina B kompleksa, kao i važnih antioksidanasa, vitamina C i A. Sadrži i kriptoksantin, zeaksantin i likopen.
  • Zbog svoji sastojaka, ranije se u  stomatologiji koristio kao antiseptik i terapija kod oticanja desni, a koristio se i za ublažavanje gastrointestinalnih tegoba.

Biber nam je uvek dostupan i možemo ga kupiti gotovo svuda. Ima ga u svim bojama, i možete kupiti mleven ili u zrnu. Kao što sam već rekla, uvek kupujte biber u zrnu ako zaista želite da uživate u njegovoj aromi. Može se dodavati svim jelima, ali osobe sa određenim zdravstvenim problemima (ulkus, ulcerativni kolitis, divertikuloza creva), moraju isključiti ovaj začin iz ishrane.

Tags: , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment