Muskatni orah

Written by Nutricionista. Posted in Uncategorized

spices-834114_1280

Omiljene zimske poslastice i napici su prosto nezamislivi bez muskatnog oraha. Jedan je od najpoznatijih začina koji je od davnina bio veoma cenjen zbog svoje arome i primene. Pripada porodici Myristicaceae, u koju spada više vrsta muskatnog oraha. Muskatno drvo je zimzeleno i veliko, a uspeva u toploj i tropskoj klimi. Sam plod je veličine kajsije, i kada je potpuno zreo, puca i oslobađa semenku, odnosno muskatni orah. Seme se ne može koristiti odmah, već se suši ljušti, a zatim tretira određenim supstancama kako bi se zaštitila od štetnih uticaja sredine.

  • Muskatni orah se obrocima i jelima dodaje u veoma maloj količini, ali je svakako koristan, s obzirom da je veoma bogat antioksidansima.
  • Semenka sadrži mnoga esencijalna ulja koja joj daju specifičnu aromu i sladunjav ukus, a najpoznatija su miristicin, elemicin, eugenol,  safrol. Sadrži još i pinen, kamfen, sabinen.
  • Muskatni orah je od davnina poznat i korišćen je zbog svog fungicidnog, afrodizijačkog i karminativnog dejstva.
  • U drevnoj Kini i Indiji, korišćen je u lečenju bolesti nervnog sistema i digestivnog trakta. Zahvaljujući supstancama kao šti su miristicin i elemicin, korišćen je kao lek za smirenje, a zahvaljujući eugenolu, korišćen je za ublažavanje zubobolje. Ulje muskata je korišćeno za masažu bolnih zglobova kod reume, a za ublažavanje tegoba u varenju, koristio se u kombinaciji sa medom.
  • Bogat je mineralima, i to bakrom, kalcijumom, kalijumom, cinkom i magnezijumom.
  • Sadrži i vitamine B grupe, vitamin C i A, kao i mnoge flavonoidne antioksidanse  (kriptoksantin, beta karoten).

india-coconut-1089390_1280

Muskatni orah nam je dostupan tokom cele godine, i uvek kupujte semenke koje su dobro upakovane. Može se koristiti za mnoge poslastice, kao dodatak čajevima i napicima, kao dodatak jelima sa mesom, pa čak i u mešavini začina sa karijem, ili začina za mariniranje mesa. Ovaj začin uvek koristite u manjoj količini, jer veća količina ovog začina može izazvati pojačano znojenje, ubrzan rad srca, dezorijentisanost. U maloj količini može se koristiti bez bojazni, čak i u ishrani dece i trudnica.

Tags: , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment